Минимално инвазивен подход

Минимално инвазивният подход е съвременно понятие и стремеж. Основава се на развитието на технологиите и на разбирането, че изкуствените материали са с по ниска биологична стойност от естествените и здрави зъбни структури. Минимално инвазивният подход се фокусира върху превенцията, реминерализацията и съхраняването на здравите зъбни структури. Основни средства на минимално инвазивния подход са адхезивните технологии, новите поколения естетични композитни материали, биоматериалите и реминарализиращите средства. Тази концепция се осъществява чрез работа в определени контролирани условия, качествено обезболяване, изолиране от замърсители чрез специални латексови платна (кофердам), и работа под увеличение (микроскоп). Може да се каже, че минимално инвазивния подход в същността си е микростоматология (microdentistry).

 

_DSC5376 copy.jpg

Неразделна част от минимално-инвазивната идеология са концепциите за биомиметиката, биониката и биоемулацията. В същината си тези понятия са вдъхновени от желанието и стремежа  да се доближим възможно най-близо до дизайна и механизмите сътворени от природата.

Минимално инвазивният подход (МИП) е философски принцип, който може да се прилага във всеки конкретен случай независимо от тежестта на увреждането. МИП не лекува само началните състояния, но и напредналите заболявания. 

Например :

- началният кариес може да се лекува чрез реминерализация и профилактика, вместо чрез изпиляване и обтуриране (пломба);

- оцветеният зъб, чрез избелване (bleaching) вместо изпиляване и корона;

- абразираните и остарели зъби чрез фасети без изпиляване вместо с фасети или корони с изпиляване;

- загубеният зъб, чрез имплант вместо чрез мост и изпиляване на здрави зъби;

- зъбите които се нуждаят от корони, чрез ултра тънки циркониеви корони и щадящо изпиляване, вместо прагови металокерамични корони и агресивно изпиляване;

- ретинираният мъдрец да се извади с пиезохирургия и минимална травма на заобикалящите тъкани от специалист хирург, вместо агресивно изпиляване на коста около зъба с фрези и травматично изваждане с груба сила.

Могат да се представят още много примери за предимствата на щадящото отношение, но не трябва да се забравя, че и най-приемливо изглеждащите концепции трябва да се обосноват научно и да се оцени реалната им приложимост. Поради тази причина ние прилагаме подход известен като медицина базирана на доказателствата.